30 Eylül 2018 Pazar

GOMEDA VADİSİ - KAPADOKYA / Kapadokya Doğa Yürüyüşçüleri ile..!


Mustafapaşa' nın batısında yer alan Gomeda Vadisi morfolojik açıdan Ihlara Vadisi'nin küçük bir benzeridir. Ihlara Vadisi'nde olduğu gibi kaya oyma kiliselere, barınaklara ve vadinin içinden geçen bir dereye sahiptir.
Mustafapaşa' nın batısında yer alan Gomeda Vadisi’nin diğer adı Şeytan Deresi Vadisi’dir ve jeomorfolojik açıdan adeta Ihlara Vadisi'nin küçük bir benzeridir. Vadide bulunan bir mağara, eskiden yağmur sularını toplama haznesi olarak kullanılıyormuş. Günümüzde de kullanılan bu mağaradaki su, Gomeda Vadisi'nin içinde bulunan kavak ağaçlarını sulama amacıyla kullanılıyor. Eskiden güvercinlik olarak da kullanılan vadide yaz aylarında yine güvercinlere rastlanıyor. Bunu oyuklardaki tüneklerden görebilirsiniz. Vadinin içerisinde Ayvalı Köyü’ne yakın tarafta domuz sürüsü bulunmaktadır. Çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Gomeda Vadisi’ne 2 farklı noktadan girilebilir. 1. Giriş yeri: Üzengi Çayı’ndan girilir ve Ürgüp’ün Bahçeli Köyü’ne doğru gidilir. 2. Giriş yeri: Ürgüp’ün Bahçeli Köyü’nden girilir ve Üzengi Vadisi’ne kadar gidilir. Ancak, 2. güzergahta bayır aşağı gidildiği için, bu güzergah daha çok tercih edilir ve fazla yorucu olmaz.
Yürüyüş mesafesi 7200 metre olan bu harika vadiyi, yürüyüş arkadaşlarınızla beraber eğlenerek, fotoğraf çekerek, çay içerken dinlenerek 7 saatte gezmeniz mümkündür.

Gomeda Vadisi’nin bazı yerlerine çevre ve doğa düşmanı insanlar tarafından çöp atılmaktadır.
Gomeda Vadisi yatık yamaçlı, boğaz tipi ve tabanlı bir vadidir. Bu vadi 163 vadi içinden Nevşehir’in en mükemmel 3. vadisidir.

Gomeda Vadisi’nin içinden vadi boyunca Şeytan Deresi vadiye eşlik eder. Bu dere vadideki ağaçlarla bütünleşmiş, adeta vadinin gerdanlığı gibidir. Bu vadide çok sayıda elma ağacı, armut ağacı, ayva ağacı, erik ağacı ve böğürtlen bulunmaktadır. (İsmail Demirel)






























































































Hiç yorum yok: