21 Temmuz 2019 Pazar

Anadolu’ nun Tapusu olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı - BİTLİS

Anadolu’ nun Tapusu  olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı
Anadolunun giriş kapısı olan, doğu-batı sentezinin kavşak noktası konumundaki Ahlat,sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra bünyesinde barındırdığı bir çok kültür mirasıyla adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir. Bu kültür miraslarının en önemlilerinin başında “Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri” gelmektedir.
Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri, Ahlat’ ta bulunan bir çok tarihi mezarlık içerisinde en büyük ve en önemli olanıdır. 210.000 m2 lik bir alana sahip olan mezarlık alanında yaklaşık 9000 mezar taşı bulunmaktadır. Mezarlıkta günümüze kadar yapılmış olan epigrafik çalışmalar sonunda 32 sanatkarın imzası tespit edilmiştir. Meydan Mezarlığı, Tarihi Türk-İslam mezarlıkları içerisinde en büyük olanıdır.

Meydan Mezarlığı’ nda Şahideli sandukalı, Sandukalı ve Akıt olmak üzere 3 genel mezar tipi görülmektedir. Bu mezarlardan Ahlat’ ın birçok ilim,din, kültür, sanat, zaatkar, hukuk adamları ile mutasavvıf ve zahitler yetiştirdiği öğrenilmektedir. Mezarların içinde en önemli bölümü “Kadılar” oluşturmaktadır.

Anadolu’ nun tapusu olan ve XII. Yüzyıl başından XVI. Yüzyıla kadar tarihlenen Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı mezar taşları, Orhun Abideleri’ nin Anadolu’ da yaşatılan temsilcileri niteliğindedir.  








































Hiç yorum yok: