14 Temmuz 2023 Cuma

SİNOP CEZAEVİ

TARİHİ SİNOP CEZAEVİ

Tarihi Cezaevi, şehrin Selçuklular tarafından 1214 yılında alınmasının hemen ardından 1215 yılında, sefere katılan komutanların katkılarıyla yapılan iç kale içinde yeralmaktadır.İç kale, ana kalenin kuzeyden güneye inen ince dik bir surla kesilmesi ile meydana getirilmiştir. İç kaleyi oluşturan beden ve burçların yapımında Antik Devir mimarisine ışık tutacak bol miktarda mimari parça kullanılmıştır. Bu şekli ile bir açık hava müzesi görünümündedir.

Hapishaneyi çevreleyen iç kale 11 adet burç ile desteklenmiştir. Burçların yüksekliği denize hakim güney bedende 22metre, surların yüksekliği ise 18 metredir, sur kalınlığı ise 3 metredir.

İç kale, doğu-batı yönünde uzanan enine iki bölüme ayrılmıştır. Tarihi Sinop hapishanesi iç kalenin güneyde kalan bölümde Sinop Mutasarrıfı Veysel Paşa tarafından 1882 yılında yaptırılmıştır. İki katlı U planlı, kesme taştan ve tüm cepheleri sık yerleştirilmiş pencerelere sahip bir yapıdadır. Doğu cephesinde avluya açılan yapı 28 adet koğuşa sahiptir. Umumi Cezaevinin  doğu cephesinde, cezaevi ile aynı tarihlerde inşa edilen küçük bir hamam yeralmaktadır. Umumui cezaevi mahkumların isyanı sonucu 1979 yılında yanmıştır.

Umumi Cezaevinin kuzeyinde 1939yılında yapılan 2 katlı 9 koğuşlu, Çocuk İslahevi diye adlandırılan ikinci bir yapı bulunmaktadır. Bu yapının da kuzeyinde müşahade (gözlem) hücrelerinin yeraldığı 2 katlı bir yapı mevcuttur. Her üç yapı mimari yönden bir bütünlük arzetmektedir.

Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedri Kuran, Refii Cevat, Burhan Felek, Sabahattin Ali, Kerim Korcan, Zekeriya Sertel Cezaevinde yatan ünlüler arasındadır.
Uzun yıllar hapishane olarak kullanılmak üzere Adelet Bakanlığı’na tahsisli bulunan cezaevi, kültürel amaçlı değerlendirilmek üzere 1999 yılında Kültür Bakanlığı’ da devredilmiştir.




Hiç yorum yok: